Peter Weiss nie je za to, aby občania v referende hlasovali nohami

28.04.2003 Celý región

Občania Slovenska potrestajú sami seba, ak väčšina z nich v referende o vstupe SR do Európskej únie (EÚ) bude hlasovať nohami, t. j. zostanú doma a k urnám n...
Občania Slovenska potrestajú sami seba, ak väčšina z nich v referende o vstupe SR do Európskej únie (EÚ) bude hlasovať nohami, t. j. zostanú doma a k urnám neprídu vyjadriť svoj názor. Povedal to 16. apríla v Prešove predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR v rokoch 1998 - 2002 Peter Weiss.

Kritizoval aj konanie niektorých politických strán, ktoré však nekonkretizoval, že sa pre nich spomenuté referendum stalo témou politického boja. Podľa Weissa \"nemôže v ňom nikto ani vyhrať, ani prehrať\". Poučenie z Maďarska, kde sa plebiscitu zúčastnilo približne o 30 percent hlasujúcich menej ako to predpovedali predreferendové prieskumy, je veľmi varujúce aj pre slovenskú realitu, zvlášť ak v SR platí klauzula o minimálne 50-percentnej účasti hlasujúcich. Weiss dodal, že si ani nevie predstaviť, čo by nastalo po neúspešnom slovenskom referende jednak na slovenskej politickej scéne, jednak v celom integračnom procese EÚ.

Pre rozhodnutie občanov zúčastniť sa referenda je viacero rizikových faktorov. Weiss spomenul vnútorné spory vládnej koalície, neochota vlády k dohode so sociálnymi partnermi pri viacerých radikálnych zmenách. Medzi voličmi je podľa neho riziková skupina ľudí, ktorá nie je dostatočne informovaná. Spomenul aj fakt z prieskumov, že asi 30 percent ľudí nečíta v SR žiadne noviny.
Weiss vystúpil s prednáškou na stretnutí zorganizovanom prešovskou kanceláriou Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku v dlhodobom programe diskusných večerov, tzv. jour-fixe.
(jj)
 

Vyberte región